ΥπΠΔΒΜΘ | e-yliko | sch | Ο καιρός
Δήλωση Προτιμήσεων ΠΥΣΔΕ | home   
Τι είναι το RSS;
Οι Εφημερίδες Σήμερα..

Νέα μέσω Τεχνολογίας RSS rss

 

AlfaVita - Εκπαιδευτικό Ενημερωτικό Δίκτυο - Συνεχής Ροή Ειδήσεων
Δευ, 16 Ιούλ 2018 22:48:11
 
 
Μεγάλες καταστροφές από τα τέσσερα πύρινα μέτωπα στην Κρήτη
Δευ, 16 Ιούλ 2018 22:48:11

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Πρινιά του δήμου Γόρτυνας στο Ηράκλειο με τους πυροσβέστες να βρίσκονται στην περιοχή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Έξι οχήματα με 15 άνδρες και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ επιτηρούν την περιοχή σβήνοντας παράλληλα και τα τελευταία μέτωπα, με τον φόβο πάντα αναζωπυρώσεων δεδομένου του ανέμου υψηλής έντασης που πνέει στην περιοχή. Μέχρι αυτή την ώρα η φωτιά κατέκαψε 100 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, 20 δασικής και 30 στρέμματα γεωργικής.

Μεγάλες καταστροφές σημειώνονται σε γη και καλλιέργειες από τη φωτιά στα Αχλάδια Σητείας, που απ’ την προηγούμενη Πέμπτη είχε κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού. Η φωτιά αυτή την ώρα βρίσκεται σε πλήρη έλεγχο, με επιτήρηση από πλευράς πυροσβεστικής, με 3 οχήματα και 7 πυροσβέστες. Η φωτιά κατέκαψε 2.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, 300 στρέμματα δασικής και 1.000 στρέμματα γεωργικής έκτασης και καλλιέργειες.

Στην Ιεράπετρα στην φωτιά στην περιοχή Σελεκάνου-Μάλλες που ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη, έχουν καεί 80 στρέμματα δασικής έκτασης. Αυτή την ώρα ένα όχημα της πυροσβεστικής επιτηρεί την περιοχή με στόχο να προβλεφθεί ή όποια αναζωπύρωση.

Τέλος στα Χανιά η φωτιά στην περιοχή των Φαλάσερνων που ξεκίνησε χθες Κυριακή τέθηκε τελικά υπό έλεγχο έχοντας κάψει όμως 25 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, και 20 στρέμματα δασικής. Δύο οχήματα της πυροσβεστικής με 4 πυροσβέστες επιτηρούν για τυχόν αναζωπύρωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
«Βλαχογιάννειο»: Μουσείο μισαλλοδοξίας και διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας
Δευ, 16 Ιούλ 2018 22:34:05

Το 2012 εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο το «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη, με σκοπό να αναδείξει την «εθνική δράση των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας». Αυτοί που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια θυμούνται ότι τα εκθέματα αφορούσαν στην εκκλησία (ιερά άμφια κλπ) και πιθανόν στον Μακεδονικό αγώνα.

Εμείς που ζούμε στη Βέροια βλέπαμε ένα κλειστό κτίριο, που δεν ανέφερε πουθενά ώρες επίσκεψης κοινού, παρά μόνο παραπομπή σε κάποιο site, και υποθέταμε ότι είναι ένας χώρος που χρησιμοποιεί η Μητρόπολη για δικές της εκδηλώσεις.

Δεν έγινε αντιληπτό ότι ο ακροδεξιός διευθυντής της, Κανέλλος Ντόντος, το μετέτρεψε (με την ανοχή; της Μητρόπολης) σε Μουσείο μισαλλοδοξίας και κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας, που υμνεί βασανιστές της Μακρονήσου και συνεργάτες της χούντας ενώ καθυβρίζει αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Τα προσωπικά του εκθέματα περιλαμβάνουν γνωστούς φασίστες και βασανιστές όπως ο Γεώργιος Ντουζέπης, ο συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας, κείμενα του Γεώργιου Παπαδόπουλου, βιβλία του Κων. Πλεύρη, βιβλία και αφίσες για το «παιδομάζωμα των συμμοριτών» και τις προσπάθειες της Φρειδερίκης και των ΤΕΑ να σώσουν τα Ελληνόπουλα της Βόρειας Ελλάδας από τα νύχια των κομμουνιστών.

Περιφρονώντας το νόμο 1863/18.09.1989, ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1944-1949 προβάλλονται εκθέματα για  τα «Κόκκινα Τσακάλια» του ΔΣΕ και την «προδοτική δράση» του Νίκου Μπελογιάννη.

Το χειρότερο από όλα  είναι ότι αυτό το «Μουσείο» το επισκέπτονταν μαθητές και «μορφώνονταν» από κείμενα και φωτογραφίες που είναι αναρτημένα σε ιστοσελίδες αντισημιτικών - νεοναζιστικών οργανώσεων.

Το επισκέπτονταν μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές, μετά από συνεννόηση, χωρίς πιθανόν να γνωρίζουν τα πραγματικά εκθέματα.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), έχει ήδη στείλει στους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας καταγγελία που συνοδεύεται από φωτογραφίες.

Όλα αυτά τα χρόνια:

α) Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας , Ναούσης και Καμπανίας
β) Οι βουλευτές της Ν.Δ που έστελναν συγχαρητήρια
γ) Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συνέτασσαν συστατικές επιστολές

γνώριζαν το περιεχόμενο των εκθεμάτων;

Εμείς, οι Εκπαιδευτικοί των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων Ν. Ημαθίας ζητάμε:

  • Να αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ τα κείμενα και οι φωτογραφίες μισαλλοδοξίας και κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας.
  • Το ΥΠΕΘ να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.
  • Όλες οι Διευθύνεις Α/θμιας και Β/θμιας να απαγορεύσουν την επίσκεψη μαθητών στο «Μουσείο», όσο αυτό με τα εκθέματα του παραποιεί και διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια.
  • Η Ιερά Μητρόπολη να απομακρύνει τον Διευθυντή και να μετατρέψει το κτίριο σε αυτό που δηλώνει ο τίτλος του. Να επιτελέσει το Ρόλο της ως συμπαραστάτης των Αδυνάτων και όχι ως υποστηρικτής των Ακροδεξιών (και των Δεξιών).

Καλούμε την ΕΛΜΕ Ημαθίας να πάρει θέση και να εκδώσει ψήφισμα που να καταδικάζει ως μη αποδεκτά αυτά που συμβαίνουν σε «Μουσείο» του Νομού μας.

Θα επαγρυπνούμε και δεν θα επιτρέψουμε να δηλητηριαστούν άλλες ψυχές παιδιών.

 
 
Νεκρή γυναίκα μέσα στο σπίτι της στην Πάτρα: Έρευνες από την Ασφάλεια - Τι λέει η ιατροδικαστής
Δευ, 16 Ιούλ 2018 22:21:55

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες των αστυνομικών της Ασφάλειας Πατρών, για την υπόθεση του θανάτου ηλικιωμένης που βρέθηκε νεκρή μέσα στο διαμέρισμά της, στο κέντρο της Πάτρας.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ιατροδικαστής, Αγγελική Τσιόλα, «η αιτία θανάτου θα διευκρινιστεί κατά την διάρκεια της νεκροτομής», ωστόσο όπως πρόσθεσε «από την αυτοψία που έγινε, διαπιστώθηκε ότι η σορός της γυναίκας φέρει εξωτερικές κακώσεις και ίχνη εφαρμοσθείσας βίας, τόσο στο πρόσωπο, όσο και στον λαιμό».

Παράλληλα, η Αγγελική Τσιόλα είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «οι κακώσεις δεν είναι από πτώση, αλλά τις έχει επιφέρει εξωτερικός παράγοντας, δηλαδή άτομο ή άτομα - και απομένει να δούμε τι προκάλεσαν εσωτερικά αυτές οι κακώσεις, και αν οδήγησαν στην αιτία θανάτου».

Από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών ερευνούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέσα από το σπίτι της ηλικιωμένης, ενώ παίρνουν και καταθέσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
Οι Scorpions "έκλεισαν"... δρόμους στο κέντρο της Αθήνας
Δευ, 16 Ιούλ 2018 21:52:33

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν πραγματοποιεηθεί στο κέντρο της Αθήνας λόγω... Scorpions, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στις παρακάτω οδούς:

- Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βουλιαγμένης και της Λ. Βασ. Όλγας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Βασ. Κων/νου και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

- Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Ερατοσθένους, ρεύμα κυκλοφορίας προς την Λ. Βασ. Σοφίας και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

- Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

 
 
Η Εθνική Πόλο συνέτριψε με 27-1 την Τουρκία
Δευ, 16 Ιούλ 2018 20:47:23

Με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών. Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου συνέτριψαν με 27-1 την Τουρκία και πλέον κοιτούν το ματς της Τετάρτης με αντίπαλο την Ολλανδία.

Η Εθνική ομάδα ξεκίνησε νωθρά το ματς και αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι οι οποίο κατάφεραν να παραμείνουν κοντά στο σκορ μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου.

Για την ακρίβεια η Ελλάδα προηγήθηκε με 2-0 χάρη στα τέρματα των Βλαχόπουλου και Φουντούλη, όμως ο Σονμέζ από κοντά έκανε το 2-1 με 2.20 να απομένουν για τη λήξη του πρώτου οκταλέπτου. Έκτοτε, οι διεθνείς έτρεξαν ένα εντυπωσιακό επί μέρους 10-0! Αυξάνοντας το πρέσινγκ και κάνοντας πολλά κλεψίματα η Εθνική ομάδα πήγε στο ημίχρονο με το σκορ στο 12-1!

Από εκεί και πέρα ο Θοδωρής Βλάχος έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες του όμως ο ρυθμός της Εθνικής όχι μόνο δεν έπεφτε, αλλά αυξανόταν! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να ολοκληρώσει τον αγώνα χωρίς να δεχτεί άλλο γκολ, ενώ αντίθετα το επί μέρους σκορ έφτασε στο 25-0. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα δεν δέχτηκε γκολ για 26 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα απέναντι στην αδύναμη Τουρκία.

Ο βασικός στόχος στο ματς ήταν η νίκη με πολλά γκολ διαφορά και επετεύχθη με απόλυτη επιτυχία. Τώρα, οι διεθνείς θέλουν νίκη και στον αγώνα με την Ολλανδία την Τετάρτη (18/7) για να παίξουν την πρωτιά του ομίλου την Παρασκευή (20/7) απέναντι στην Κροατία.

Τουρκία - Ελλάδα 1-27

Τα οκτάλεπτα: 1-5, 0-7, 0-6, 0-9

ΤΟΥΡΚΙΑ: Κιλ, Ατσάρ, Σενέμογλου, Κάχραμαν, Μπίγικ, Ντουζενλί, Εργκίν, Τουράν, Σονμέζ 1, Εζμπέκ, Γιλμάζ, Γκουρντενλί, Οζντεμίρ

ΕΛΛΑΔΑ: Φλέγκας, Γενηδουνιάς, Σκουμπάκης, Νικολαϊδης, Φουντούλης 6, Καπότσης 3, Δερβίσης 4, Αργυρόπουλος 3, Μουρίκης 1, Κολόμβος, Γούνας 5, Βλαχόπουλος 5, Ζερδεβάς

Πηγή: sport24.gr

 
 
Ε' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Υπουργείο, ΔΙΔΕ και ΠΥΣΔΕ Δ. Θεσ/νίκης να σταματήσουν τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών μέσα στο καλοκαίρι!
Δευ, 16 Ιούλ 2018 20:26:38

Με βάση εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (19/6/2018) και αποφάσεις της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης (27/6/2018) και του ΠΥΣΔΕ (26/6/2018) ξεκίνησαν μέσα στο καλοκαίρι όλες οι φάσεις των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών (λειτουργικά υπεράριθμοι, σε διάθεση, αποσπασμένοι) για να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούλιο. Το Υπουργείο, παραβιάζοντας ακόμη και την εκπαιδευτική διαδικασία που προβλέπει ότι οι παραπάνω τοποθετήσεις πραγματοποιούνται το Σεπτέμβριο, επιλέγει έναν τρόπο στις τοποθετήσεις που είναι σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και της ίδιας της λειτουργίας των σχολείων. 

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Διεύθυνσης και του ΠΥΣΔΕ, που ενώ μπορούσαν με βάση την εκπαιδευτική διαδικασία που ισχύει να προγραμματίσουν οι τοποθετήσεις να γίνουν με τα σχολεία ανοιχτά, συναίνεσαν σε πρωτοφανείς διαδικασίες για τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών που δεν διασφαλίζουν όρους και κριτήρια αντικειμενικότητας και διαφάνειας.

Το σύνολο των κενών στα σχολεία δεν έχει προσδιοριστεί, αφού συνεχίζονται οι εγγραφές, οι μετεγγραφές και οι επιλογές μαθημάτων από τους μαθητές, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε όλες οι αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ και σε φορείς. Κυριολεκτικά ένα αλαλούμ θα προκύψει στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα εμφανιστούν τα πραγματικά κενά στα σχολεία με καθηγητές που θα λείπουν γιατί θα έχουν μετακινηθεί σε άλλα σχολεία ως λειτουργικά υπεράριθμοι, ενώ αλλού θα περισσεύουν, αλλά θα έχουν καλυφτεί τα κενά σε σχολεία τα οποία θα μπορούσαν να επιλέξουν να τοποθετηθούν.  

Η ενημέρωση στα σχολεία έγινε λίγο πριν κλείσουν και άρα δεν είναι ενημερωμένοι όλοι οι εκπαιδευτικοί για τις διαδικασίες, ενώ ούτε ο συγκεκριμένος προγραμματισμός των τοποθετήσεων μέσα στο καλοκαίρι έχει ανακοινωθεί, ούτε καλέστηκαν οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται για αποσπάσεις εντός ΠΥΣΔΕ να καταθέσουν αιτήσεις όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Δεν διασφαλίζονται, αλλά ούτε και τηρούνται όροι αντικειμενικότητας και διαφάνειας με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι χωρίς δική τους ευθύνη να μην πάρουν μέρος στις τοποθετήσεις. Η Διεύθυνση και το ΠΥΣΔΕ θα είναι αναγκασμένοι το Σεπτέμβριο να ξανακάνουν όλες τις φάσεις των τοποθετήσεων καθώς θα τίθενται ζητήματα νομιμότητας, διαφάνειας, ίσης αντιμετώπισης των συναδέλφων οι οποίοι θα αμφισβητούν την αξιοπιστία των αποφάσεων του ΠΥΣΔΕ.

 Είναι απαξιωτική για τους εκπαιδευτικούς η διαδικασία που θέλει σε περίοδο άδειας να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση το σαϊτ της Διεύθυνσης για να μη χάσουν τη σειρά τους στις τοποθετήσεις. Η καταστρατήγηση του δικαιώματος των διακοπών είναι μια απαράδεκτη διαδικασία και μια πρακτική διαμόρφωσης τετελεσμένων για την προώθηση αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων από το Υπουργείο και την κυβέρνηση. 

Σχετικά με την επιχειρηματολογία του Υπουργείου ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία στις τοποθετήσεις θα γίνουν έγκαιρα οι προσλήψεις αναπληρωτών, θέλουμε να επισημάνουμε ότι γίνεται μόνο για λόγους επικοινωνιακούς. Η  πραγματικότητα αποδεικνύει ότι τα κενά κάθε χρόνο αυξάνονται συνεχώς λόγω της πολιτικής της αδιοριστίας της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι προσλήψεις των αναπληρωτών γίνονται με το σταγονόμετρο και χωρίς ποτέ να καλύπτονται μέχρι το τέλος της χρονιάς όλα τα κενά. Η πολιτική βούληση για μαζικούς μόνιμους διορισμούς απουσιάζει παντελώς από τα σχέδια του Υπουργείου και αυτό αποδεικνύει και η άρνησή του φέτος την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων να αποδεχτεί τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος σχετικά με τους διορισμούς και τα προβλήματα των αναπληρωτών. 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί το Υπουργείο να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιο για τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών την περίοδο του καλοκαιριού και οι τοποθετήσεις να γίνουν με ανοιχτά τα σχολεία, όπως έχει αποφασίσει και προτείνει και η ΟΛΜΕ. Να αποδεχτεί και να υλοποιήσει το αίτημα του κλάδου για μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Να προχωρήσει στη μονιμοποίηση τώρα 25.000 αναπληρωτών στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ, τα ΕΠΑΛ, τα Ειδικά Σχολεία, τα Τμήματα Ένταξης και Παράλληλης Στήριξης των μαθητών, όσα ήταν τα κενά τη φετινή χρονιά. 

Καλεί τη Διεύθυνση και το ΠΥΣΔΕ  να μην παραβιάσουν την εκπαιδευτική διαδικασία που ισχύει στις τοποθετήσεις και να προγραμματίσουν με χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί τώρα, να γίνουν με το ξεκίνημα της χρονιάς. 

Καλεί τους αιρετούς να μη νομιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, όχι μόνο διαμαρτυρόμενοι και μη υπογράφοντας, αλλά και απέχοντας συνολικά από αυτήν. Να δηλώσουν ότι θα αγωνιστούν από κοινού με την ΕΛΜΕ, σε συντονισμό με τις άλλες ΕΛΜΕ και τους συναδέλφους, αν τα τρία εναπομείναντα μέλη του ΠΥΣΔΕ συνεχίσουν να συναινούν με το Υπουργείο και κάνουν τις τοποθετήσεις, για να πραγματοποιηθούν ξανά όλες οι φάσεις των τοποθετήσεων στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Υπηρεσιακές μεταβολές με διαφάνεια, αντικειμενικότητα και ανοιχτά τα σχολεία – μόρια παντού – όλα στη δημοσιότητα

 
 
Ηλεκτρονικές κρατήσεις στις διακοπές: Τι πρέπει να προσέχετε
Δευ, 16 Ιούλ 2018 20:22:01

Συστάσεις προς τους πολίτες που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές παντός τύπου κατά την περίοδο του καλοκαιριού και των διακοπών πραγματοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Παράλληλα, εξέδωσε σειρά οδηγιών, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης που πραγματοποιεί, προκειμένου οι πολίτες - χρήστες Διαδικτύου να μην πέσουν θύματα απάτης.

Έτσι, κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει:

• Δεν πραγματοποιούμε τις συναλλαγές μας χρησιμοποιώντας δημόσιους υπολογιστές, σε χώρους όπως internet cafe, καφετέριες και βιβλιοθήκες. Στους χώρους αυτούς, είναι δυνατή η τοποθέτηση - ενεργοποίηση ειδικού λογισμικού (keyloggers ή spywares) από επιτήδειους, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν τα προσωπικά μας δεδομένα και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε παράνομες συναλλαγές.

• Όταν πραγματοποιούμε συναλλαγές από τον υπολογιστή μας, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (firewall, antivirus, antispyware κ.λπ.), τα οποία πρέπει να είναι πρόσφατα ενημερωμένα (update).

• Να πραγματοποιούμε πάντα τις συναλλαγές μας πληκτρολογώντας οι ίδιοι τη διεύθυνση της αντίστοιχης ιστοσελίδας. Να μην κάνουμε «κλικ» πάνω σε συνδέσμους (links) από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς υπάρχει περίπτωση να είναι απατηλά.

• Να πραγματοποιούμε τις πληρωμές-συναλλαγές μας μόνο μέσω ιστοσελίδων που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (μία κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser).

• Να επαληθεύουμε ότι στις ιστοσελίδες όπου πληκτρολογούμε τα δεδομένα μας, αναγράφεται το πρωτόκολλο HTTPS.

Πριν πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε συναλλαγή, μέσω μιας ιστοσελίδας, να επικοινωνούμε με το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ή την εταιρία, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εάν θα λάβουμε απάντηση και αν υφίσταται - λειτουργεί η επιχείρηση

• Πάντα να διατηρούμε στον υπολογιστή μας ή να εκτυπώνουμε τις αποδείξεις από τις συγκεκριμένες συναλλαγές.

• Να είμαστε βέβαιοι ότι οι κωδικοί μας, οι αριθμοί των καρτών μας (χρεωστικών-πιστωτικών) και άλλα προσωπικά στοιχεία μας, είναι διασφαλισμένα επαρκώς, ώστε να μη μπορεί κάποιος να τα υποκλέψει ή να τα απομνημονεύσει.

• Να φροντίζουμε να αλλάζουμε τους κωδικούς μας σε τακτά χρονικά διαστήματα και αυτοί να αποτελούνται από συνδυασμό μικρών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμούς και σύμβολα.

Προτείνεται η χρήση προπληρωμένης κάρτας, για την πραγματοποίηση των αντίστοιχων συναλλαγών. Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα για μεγαλύτερη απώλεια χρημάτων από την υποτιθέμενη τιμή μιας απατηλής κράτησης/συναλλαγής.

Τι θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες στις συναλλαγές τους σχετικά με κρατήσεις:

- Δεν πληρώνουμε προκαταβολικά σε εταιρία, τουριστικό γραφείο ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση με παρεμφερές αντικείμενο, την οποία δε γνωρίζουμε.

- Να αναζητούμε πληροφορίες και σχετικές αναρτήσεις, για το πώς το διαδικτυακό κατάστημα διαχειρίζεται τυχόν παράπονα πελατών του.

- Να ζητάμε την αυθεντική απόδειξη ή γραπτή απόδειξη αγοράς.

- Να προσέχουμε, ιδιαιτέρως, όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

Προστασία των συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου:

• Να διατηρούμε το λογισμικό προστασίας του κινητού μας τηλεφώνου επικαιροποιημένο και όλες τις συσκευές που συνδέονται με αυτό προφυλαγμένες από κακόβουλες επιθέσεις και ιούς.

• Να χρησιμοποιούμε «ισχυρό» κωδικό, προκειμένου να κλειδώνει τη συσκευή του κινητού μας τηλεφώνου.

• Πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση σχετικών εφαρμογών, να τις μελετάμε με ιδιαίτερη προσοχή.

• Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα Wi-Fi Hotspot δίκτυα, στα οποία συνδεόμαστε με το κινητό μας τηλέφωνο.

• Σε περίπτωση που γινόμαστε αποδέκτες μηνυμάτων από άγνωστο αποστολέα, να μην ανταποκρινόμαστε.

****

Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν σε κάθε περίπτωση να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ για να καταγγείλουν σε βάρος τους αντίστοιχες πράξεις ή για να λάβουν οδηγίες στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά στον αριθμό: 11188

• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - Android: Feelsafe E-Commerce

•Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalert

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον «Οδηγό του Πολίτη», μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), προκειμένου να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους.

Stickers: 
 
 
Η Airbnb ξεσπιτώνει τους μόνιμους κατοίκους της Αθήνας
Δευ, 16 Ιούλ 2018 19:17:27

«Ψάχνω εδώ και ένα μήνα για σπίτι, γιατί αυτό που έμενα από το 1990 πωλήθηκε σε μια κινέζικη εταιρεία και θα αξιοποιηθεί για βραχυχρόνια μίσθωση» λέει με άγχος στην «Α» η Άννα, που για χρόνια ήταν κάτοικος Καλλιθέας. «Δυστυχώς, είναι δύσκολο να βρω κάτι που να ανταποκρίνεται  στις  ανάγκες μου και το ενοίκιο να είναι λογικό, γιατί λόγω της Airbnb τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα» προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι «από τα σπίτια που έχω δει, τα περισσότερα είναι τρώγλες με πολύ ακριβό ενοίκιο, γιατί πολλά καλά σπίτια έχουν δοθεί για βραχυχρόνια μίσθωση».

Αυτή είναι μια από τις μαρτυρίες μόνιμων κατοίκων που έρχονται αντιμέτωποι με την επέλαση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Από το 2012, η Αθήνα, όπως και όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, είναι αντιμέτωποι με το φαινόμενο που ξεσπιτώνει τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι για χρόνια ενοικιάζουν τη στέγη τους. Τεράστιο είναι, επίσης, το πρόβλημα για φοιτητές ή για δημοσίους υπαλλήλους, που είναι αναγκασμένοι να ενοικιάσουν σπίτι και με μεγάλη δυσκολία βρίσκουν στέγη, καθώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων προτιμούν να εισπράττουν 100 ευρώ τη βραδιά παρά 400 ευρώ τον μήνα. Το πρόβλημα εκτείνεται σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ενώ έντονο είναι στα νησιά, όπου υπάρχει έλλειψη κατοικιών για τον μη ντόπιο πληθυσμό.

Αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες

Στο κέντρο της Αθήνας και τις ευρύτερες περιοχές της πρωτεύουσας, εταιρείες κινεζικών και ισραηλινών συμφερόντων αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες για να τις αξιοποιήσουν για βραχυχρόνια μίσθωση. Μόνιμοι κάτοικοι, με μηνιαία μίσθωση, αναγκάζονται να φύγουν και να αλλάξουν ακόμη και συνοικία. «Ήρθε χθες το μαγαζί μου ο κύριος Σπύρος, που μια φορά την εβδομάδα που τον επισκέπτεται ο γιος του με την οικογένεια του παίρνει σοκολατάκια. Τον είδα πολύ στενοχωρημένο. Όταν τον ρώτησα, μου είπε ότι ο σπιτονοικοκύρης του τον διώχνει από το σπίτι για να το δώσει για βραχυχρόνια μίσθωση» λέει η Γεωργία στην «Α» περιγράφοντας μεγάλες αλλαγές στην περιοχή πέριξ της Ακρόπολης και στο Κουκάκι.

«Τα μαγαζιά που έκλεισαν τα πρώτα χρόνια της κρίσης, τώρα ανοίγουν ξανά ως μπακάλικα ή καφετέριες που προσφέρουν πρωινό γεύμα ή ακόμη και καθαριστήρια» σημειώνει. «Αλλάζει το κέντρο της Αθήνας, αλλά αυτό δεν είναι προς το καλύτερο. Μιλάμε για αλλοίωση των τελευταίων γειτονιών που έχουν απομείνει στην Αθήνα» σημειώνει η Γεωργία. Μαζί με την αλλοίωση του αστικού ιστού, διάχυτος είναι ο προβληματισμός εάν οι υποδομές ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης θα αντέξουν, αφού οι επισκέπτες στην πρωτεύουσα έχουν πολλαπλασιαστεί τη θερινή περίοδο. Φημολογείται ότι στην Αττική τα ακίνητα που διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση ανέρχονται σε 14.000 σπίτια. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι διατίθενται 42.000 κλίνες στα μισθωμένα διαμερίσματα, ενώ οι κλίνες των ξενοδοχείων της Αττικής ανέρχονται στις 22.000.

«Ανεβαίνει» η κτηματαγορά

Από την άλλη πλευρά, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν επηρεάσει την κτηματαγορά. Οι μεσίτες βλέπουν ανάκαμψη μετά τη ραγδαία πτώση του 2015. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η απότομη άνοδος των τιμών στα ακίνητα ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα «φούσκα». Γνώστες του χώρου λένε ότι στα Εξάρχεια κάνουν «επέλαση» οι Κινέζοι, οι οποίοι αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες για να τις μισθώνουν βραχυχρόνια σε τουρίστες. Το ίδιο κάνουν και Ισραηλινοί επιχειρηματίες. Μεταφέρουν στην «Α» ότι ημιυπόγειο 28 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας με αρχική τιμή πώλησης στα 10.000 ευρώ τελικώς. λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των Κινέζων με τους Ισραηλινούς αγοραστές, πωλήθηκε έναντι 74.000 ευρώ, αλλά το συμβόλαιο πώλησης έγραφε 5.000 ευρώ! «Η πρακτική αυτή είναι συνήθης από κυκλώματα που θέλουν να διαμορφώσουν μια νέα εικόνα στην κτηματαγορά της πρωτεύουσας» λένε στην «ΑΥΓΗ» γνώστες της αγοράς.

Σε δυσθεώρητα επίπεδα οι τιμές των ακινήτων

Κτηματομεσίτες υποστηρίζουν ότι η άνοδος των τιμών σε περιοχές πέριξ της Ακρόπολης, ιδίως στην περιοχή του Κουκακίου, του Μεγάρου Μουσικής και του Κάραβελ, ανέρχεται στο 30%, με την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο να εκκινεί από τα 1.500 ευρώ. Όπως μας πληροφορούν, αυτή η άνοδος επηρεάζει όλους τους πιθανούς εγχώριους αγοραστές. Υποστηρίζουν, πάντως, ότι σε σχέση με πέρυσι περισσότεροι Έλληνες αγοράζουν σε αυτές τις περιοχές. «Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μικροεπενδυτές, που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση» εξηγούν οι κτηματομεσίτες με τους οποίους επικοινώνησε η «Α», σημειώνοντας ότι «οι περισσότεροι αγοράζουν τοις μετρητοίς ή με τραπεζικό δανεισμό που αγγίζει το 30-40% του συνολικού ποσού». «Παρατηρούμε ότι η άνοδος στην κίνηση της κτηματαγοράς οφείλεται στη βραχυχρόνια μίσθωση, που λειτουργεί ουσιαστικά ως κινητήριος μοχλός», σημειώνουν. Οι εκτιμήσεις για την πορεία της κτηματαγοράς μιλούν για επέκταση της ακτίνας πέραν του κέντρου των Αθηνών και οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Τι προτείνουν οι ξενοδόχοι

Πάντως, οι ξενοδόχοι από το 2012 είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα όχι για να μειωθούν οι κλίνες, αλλά «για να μπει τάξη στην αγορά». Ζητούν, λοιπόν, να υπάρξει ρύθμιση της αγοράς με φορολόγηση της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης ώστε να υπάρχει ίση φορολογική μεταχείριση, αλλά και επιβολή του κανονισμού υγιεινής και ασφάλειας, που ισχύει για τα ξενοδοχεία.

«Δυστυχώς, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Απέναντι από ξενοδοχεία αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες και μισθώνονται παράνομα για τη διαμονή τουριστών, χωρίς τα κτήρια να πληρούν τις προδιαγραφές μαζικής φιλοξενίας ως προς την υγιεινή και την ασφάλεια» τονίζει στην «ΑΥΓΗ» ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. «Δεν πρόκειται για οικονομικό διαμοιρασμό. Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό» τονίζει, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τυχόν ζημία των ξενοδοχείων, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία, αφού τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν είναι καταγεγραμμένα. Το δε Μητρώο αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα. «Εμείς λειτουργούμε σε ένα υπεφορολογημένο και υπερ-θεσμοθετημένο περιβάλλον, ενώ αυτοί που ασχολούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο» σημειώνει.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ρ. Αξελός: Αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της πόλης

Το θέμα έχει φτάσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, με την Ανοιχτή Πόλη να θέτει εκ νέου το ζήτημα προκειμένου να διαμορφωθούν θέσεις «ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που προκαλούνται από την εξάπλωση του φαινομένου». «Αυτές οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης μπορεί να θεωρούμε ότι έχουν κινήσει την αγορά ως προς τις επισκευές παλαιών σπιτιών, που ήταν κλειστά, αλλά έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα κατοικίας στα νέα ζευγάρια, στις οικογένειες που δεν έχουν δικό τους σπίτι, σε όσους εργάζονται σε πόλεις μακριά από την έδρα τους» σημειώνει στην «Α» ο Ρήγας Αξελός, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη.

«Παράλληλα, δημιουργείται μια τεχνητή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών» τονίζει, για να συμπληρώσει ότι «αλλοιώνεται η φυσιογνωμία των πόλεων και των περιοχών, αφού επιβαρύνονται οι δομές καθαριότητας, αυξάνονται τα ενοίκια». Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Ρήγας Αξελός τονίζει ότι μέσω αυτής της δραστηριότητας «υπάρχει ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, οι δήμοι και το κράτος χάνουν έσοδα και αυξάνεται η μαύρη εργασία», ενώ «προκύπτουν ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας για τους ενοικιαστές με βραχυχρόνια μίσθωση». «Σε όλες τις χώρες και τις πόλεις της Ευρώπης αρχίζουν να θεσπίζονται μέτρα» υπογραμμίζει, για να καταλήξει πως η δημοτική παράταξη ζητά από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων «να εξετάσει συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Ευρωπαϊκές πόλεις απέναντι στο φαινόμενο

Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης διαμερισμάτων έχει επηρεάσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και για την αντιμετώπισή του ακολουθήθηκαν διάφορες πρακτικές. Η πιο αυστηρή είναι αυτή που πλέον εφαρμόζεται στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, την πρωτεύουσα των Βελεαρίδων Νήσων, όπου αποφασίστηκε η απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων των σπιτιών, αφού οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι οι τιμές ενοικίασης είχαν αυξηθεί ραγδαία. Έτσι, αποφασίστηκε η εφαρμογή νέου κανονισμού, δεν θα ενοι κιάζονται σε τουρίστες ούτε σπίτια ούτε δωμάτια για μικρό χρονικό διάστημα. Είχε προηγηθεί απόφαση με επιβολή προστίμου ύψους 300 ευρώ για τους ιδιοκτήτες που αναρτούσαν τα σπίτια τους για βραχυχρόνια μίσθωση στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Airbnb. Πλέον, όμως, με τον νέο κανονισμό, δεν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων, παρ’ ότι οι βίλες θα είναι διαθέσιμες εφ’ όσον δεν βρίσκονται σε προστατευόμε νες περιοχές ή σε περιοχές πέριξ του αεροδρομίου ή σε κτήρια που δεν βρίσκονται σε οικιστική περιοχή.

Πώς ρύθμισαν την αγορά

Σε άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως το Άμστερνταμ, οι εταιρείες-πλατφόρμες ενοικίασης έχουν υποχρεωθεί να αποδίδουν φόρο στον δήμο.

Επίσης, υπάρχουν περιορισμοί ως προς τον χρόνο μίσθωσης και τον αριθμό των καταλυμάτων. Στο Βερολίνο έχουν θεσπιστεί υψηλά πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τις ημέρες ενοικίασης και βέβαια σε όσους ενοικιάζουν χωρίς την απαραίτητη άδεια από τις τοπικές αρχές. Επιπλέον υπάρχει όριο ενοικιαζομένων διαμερισμάτων ανά γειτονιά, ώστε να μην αλλοιώνε- ται το ύφος της πόλης.

Σε Παρίσι και Βαρκελώνη υπάρχουν χρονικοί και χωροταξικοί περιορισμοί στην ενοικίαση μέσω των πλατφορμών της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Στο δε Βέλγιο, οι εταιρείες - πλατφόρμες ενοικίασης υποχρεούνται να γνωστοποιούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη φορολόγηση από τις εθνικές αρχές των υπόχρεων.

Σε εγρήγορση τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού

Τάξη στο θεσμικό χάος που επικρατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου επιχειρούν να βάλουν  υπουργείο Οικονομικών και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το πιο σημαντικό βήμα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι το Μητρώο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, στο οποίο  θα δηλώνονται οι συμφωνίες μίσθωσης που συνάπτει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου με την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ ήδη ρίχνει τις πρώτες «καμπάνες» σε όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθωτή υπηρεσία ή επιχειρηματική δραστηριότητα και αμέλησαν ή αδιαφόρησαν να δηλώσουν τα  εισοδήματα  της Airbnb.

Η Αρχή καλεί τους υπόχρεους να σπεύσουν πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων στο τέλος του μηνός να  τα εμφανίσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση.

Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα εντοπίζονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού (Airbnb) και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν. Όσοι ασχολούνται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα πρέπει να ενταχθούν στο μητρώο και να δηλώνουν τις συμβάσεις που έχουν συνάψει από την 1η Ιανουαρίου 2018, διαφορετικά απειλούνται  με  πρόστιμα  έως 5.000 ευρώ.

Το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και του νέου τρόπου μίσθωσης κατοικιών μέσω της Airbnb έχουν θέσει και παράγοντες της τουριστικής αγοράς στην υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Η υπουργός έχει αναφερθεί μάλιστα στις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση προκειμένου να ελεγχθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η βραχυχρόνια μίσθωση.

Πηγή: Αυγή

 
 
Νέα ενημέρωση για τις υπερωρίες Αναπληρωτών στα Ολιγοθέσια
Δευ, 16 Ιούλ 2018 19:06:43

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ΠΑΣΑΔ, μετά από συνεχόμενες πιέσεις κι ενοχλήσεις όλη την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του Υπουργού, κι ενώ είχε δοθεί η διαβεβαίωση πως όλα θα τέλειωναν την περασμένη Παρασκευή, το οποίο και δεν έγινε, σήμερα το πρωί επικοινώνησαν με τον Σύλλογο και ενημέρωσαν πως το θέμα έχει λυθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο:

- Οι Διευθύνσεις Βοιωτίας και Σάμου που είχαν υποβάλει γραπτό ερώτημα θα λάβουν ως απάντηση πως θα πληρώσουν με βάση τον 4354 (μάλιστα θα επικοινωνήσουν μαζί τους και τηλεφωνικά )

- Όσες Διευθύνσεις δεν πλήρωσαν ή θα στείλουν ερώτημα για να πάρουν την ίδια απάντηση ή θα πληρώσουν με τον 4354.

 
 
8 ειδυλλιακές παραλίες για μπάνιο για όσουν παραμένουν το καλοκαίρι στην Αθήνα
Δευ, 16 Ιούλ 2018 18:51:40

Το λεκανοπέδιο κρύβει μικρούς παραδείσους που η καθημερινότητα είτε δεν σε έχει αφήσει να τους εξερευνήσεις είτε σε έχει κάνει να τους ξεχάσεις. Παραλίες που μπορούν να αποζημιώσουν όσους παραμένουν στην Αθήνα. Η Μαριάννα Μαρμαρά (athensvoice.gr) προτείνει:

ΚΑΠΕ, Λεγρενά

Είναι η αγαπημένη παραλία όλων εκείνων που αγαπούν την Αττική, διαθέτουν αυτοκίνητο και λατρεύουν τις ανοργάνωτες κι ερημικές ακτές. Βρίσκεται λίγο πριν από τα Λεγρενά με κατεύθυνση προς το Σούνιο. Για την ακρίβεια, αμέσως μετά τον οικισμό Χάρακας, κρύβεται μια παραλία με την ταμπέλα «Ιδιοκτησία Κ.Α.Π.Ε.». Από εκεί οδηγείσαι σε δεξιά στροφή προς ένα χωματόδρομο και, λίγο πιο κάτω, μια δεύτερη πινακίδα σε καλωσορίζει στο «Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Αφήνεις το αυτοκίνητο και συνεχίζεις με τα πόδια για λίγα μέτρα. Όταν αντικρίσεις τα 200 πλακόστρωτα σκαλιά, δεν έχεις παρά να τα κατέβεις για να φτάσεις στο απόλυτο νησιωτικό σκηνικό που απέχει μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Μην ξεχάσεις, πριν ξεκινήσεις να κατεβαίνεις τα σκαλιά, να πάρεις νερό και άλλες προμήθειες από την καντίνα.

Ερωτοσπηλιά, Πόρτο Ράφτη

Το λέει και το όνομά της: Πρόσβαση αυστηρά για ρομαντικούς, που αγαπούν όμως τα πάρτι. Μάζεψε όση διάθεση για πάρτι διαθέτεις, πάρε το άλλο σου μισό, οδήγησε μόλις 50 λεπτά με μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας, κατέβα με τα πόδια μια μικρή κατηφόρα και βούτηξε στα πεντακάθαρα νερά της που εκτός από εσένα τα αγαπούν και οι αχινοί. Δεν έχει ξαπλώστρες, αλλά έχει beach bar, το οποίο «βαράει».

Κόκκινο λιμανάκι, Ραφήνα

Απέχει περίπου μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Ξεκινάς τη διαδρομή προς Ραφήνα κι όταν φτάσεις στην κεντρική πλατεία ανεβαίνεις την οδό Κυπρίων Αγωνιστών. Ε, από το τέλος του δρόμου δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις πινακίδες και θα φτάσεις ίσως στην πιο ρομαντική παραλία της Αττικής με την κρυστάλλινη θάλασσα. Μην τα πολυλογούμε, πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο.

Μάτι, Νέα Μάκρη

Όχι δεν εννοώ τη μεγάλη «κεντρική παραλία», με τα beach bars, τα πολύβουα καφέ και τους χώρους με γκαζόν για τις ρακέτες και τα καρφώματα στο φιλέ του beach volley. Μιλώ για τον μικρό, ήσυχο κόλπο λίγο πιο δίπλα στον οικισμό της Αμπελούπολης. Αν θέλεις να έχεις ανέσεις, πρέπει να φέρεις μόνος σου ξαπλώστρα και ομπρέλα, αλλιώς σκιά σου θα είναι τα φουντωτά πεύκα που ξετρυπώνουν πάνω από τα βράχια τα οποία σχηματίζουν μικρές σπηλιές. Ένα ακόμη ατού αυτής της επιλογής είναι τα παραδοσιακά ταβερνάκια σε απόσταση αναπνοής από την παραλία.

Αλεποχώρι, Βίλια Αττικής

Πρόκειται για τον πιο δυτικό προορισμό στην Αττική που προτείνω. Η μεγάλη ελεύθερη παραλία μπροστά στο Αλεποχώρι βρίσκεται σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τα Βίλια και 60 δυτικά από το κέντρο της Αθήνας, όμως παρά τη χιλιομετρική απόσταση που σας χωρίζει, αξίζει τον κόπο να την επισκεφθείς. Κι αυτό γιατί τα νερά είναι κρυστάλλινα και οι ταβέρνες πάνω από την παραλία έχουν φρέσκο και καλό ψάρι. Στα μεγάλα ατού της συγκαταλέγεται το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, γιατί ο ήλιος κρύβεται μέσα στα νησάκια των Ακλυονίδων. Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει σκιά, οπότε μην πας χωρίς καπέλο και ομπρέλα.

Αλθέα (Σκαλάκια Αγίας Μαρίνας), Κορωπί

Πρόκειται ίσως για την κοντινή μυστική παραλία της Αττικής. Η παραλία Σκαλάκια της Αγίας Μαρίνας στο Κορωπί, στον οικισμό της Αλθέας, είναι ένας γραφικός κολπίσκος, που απέχει μόλις 2 λεπτά από την ομώνυμη εκκλησία στην αρχή του δήμου Κρωπίας αμέσως μετά τη Βάρκιζα. Το τοπίο θυμίζει κολπίσκο σε κυκλαδίτικο νησί και αξίζει να κατέβεις τα σκαλάκια που θα σε οδηγήσουν στα γαλανά νερά. Προσοχή όμως! Το μέρος είναι παρθένο και δεν υπάρχει καντίνα ούτε για δείγμα, οπότε φρόντισε να πάρεις τα απαραίτητα από τα περίπτερα απέναντι από την εκκλησία.

Beachouse Athens, Βάρκιζα

Η μοναδική οργανωμένη παραλία που προτείνω και η μοναδική οργανωμένη που μου αρέσει. Είναι η πιο κοντινή παραλία στο κέντρο και μπορείς να την προσεγγίσεις και με το αγαπημένο αστικό λεωφορείο. Ακόμη και ταξί να πάρεις από το κοντινότερο σταθμό του Μετρό στο Ελληνικό δεν θα δώσεις πάνω από 11-13 ευρώ, ανάλογα την κίνηση. Για να το βρεις παίρνεις κατεύθυνση για τo Varkiza Resort, όταν φτάσεις, στρίβεις τέρμα δεξιά. Έχει χώρο στάθμευσης που δεν τον χρεώνεσαι, αλλά αν θέλεις δίνεις κάτι στον άνθρωπο που σε βοηθάει και είναι κάτω από το λιοπύρι όλη μέρα. Εγώ την προτιμώ γιατί δεν είναι από τις παραλίες που σε χρεώνουν άλλα χρήματα στην είσοδο και σου ζητάνε κι άλλα όταν ξαπλώνεις το κουρασμένο σου κορμάκι στην ξαπλώστρα. Άσε που μπορώ εκεί που έχω απλώσει τα αντηλιακά μου κι έχω βάλει την καπελαδούρα μου, να δοκιμάζω και τέλεια δροσιστικά κοκτέιλ! Επίσης, το beach bar δεν «βαράει», η μουσική είναι προσεγμένη, lounge και το σκηνικό είναι έτσι διακοσμημένο που σου θυμίζει νησί. Αγαπημένο μου σημείο, η τεράστια αιώρα, ενώ λατρεύω να έχω το δίλημμα: πουφ ή ξαπλώστρα;   

Ραμνούς (Ραμνούντας), Γραμματικό, Μαραθώνας

Πηγαίνοντας πάλι ανατολικά, στην κοιλάδα του Λιμικού στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής δίπλα από τον Ευβοϊκό κόλπο θα βρεις κάτι το μοναδικό: Το υπέροχο Ιερό της Νεμέσεως, το σημαντικότερο ιερό της θεότητος στον ελλαδικό χώρο. Εκεί, ακριβώς κάτω από τα αρχαία ευρήματα, υπάρχει μια εντελώς back-to-nature άγρια παραλία. Είναι η αγαπημένη των γυμνιστών, για αυτό αν την επιλέξεις να είσαι  προετοιμασμένος να βγεις από τα ρούχα σου… Για να φτάσεις καλό θα είναι να έχεις δικό σου μεταφορικό μέσο, αλλιώς θα πρέπει από τη στάση Αγία Μαρίνα του ΚΤΕΛ να περπατήσεις περί τα 3 χλμ.