ΥπΠΔΒΜΘ | e-yliko | sch | Ο καιρός
Δήλωση Προτιμήσεων ΠΥΣΔΕ | home   
Τι είναι το RSS;
Οι Εφημερίδες Σήμερα..

Νέα μέσω Τεχνολογίας RSS rss

 

AlfaVita - Εκπαιδευτικό Ενημερωτικό Δίκτυο - Συνεχής Ροή Ειδήσεων
Τετ, 22 Νοέ 2017 19:30:30
 
 
To 17o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου ταξιδεύει στην Τουρκία
Τετ, 22 Νοέ 2017 19:30:30

Το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου συμμετέχει για την τριετία 2016-2019 στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+: "Wonderland of languages" με συντονίστρια χώρα τη Σουηδία και τη συμμετοχή της Αγγλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Τσεχίας, Τουρκίας και Ελλάδας.  Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει η εκμάθηση της γλώσσας προσβάσιμη σε όλους τους μαθητές με την συμπερίληψη και ενεργή συμμετοχή τους σε γλωσσικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την αφήγηση, την ανάγνωση, τη γραφή και τη δημιουργική έκφραση.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε από 13-15  Νοεμβρίου  στο Ικόνιο της Τουρκίας οργανωτική συνάντηση, στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι όλων των εταιρικών σχολείων.  Το 17ο Δημοτικό Σχολείο εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας κ. Εμμανουήλ Μπελαδάκη και τη συντονίστρια εκπαιδευτικό Καλλιόπη Γενιτσαρίδου. 

Οι συμμετέχοντες  επισκέφθηκαν το εταιρικό σχολείο Izzet Bezirci Ilkokulu, ενημερώθηκαν για το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα, παρακολούθησαν μαθήματα σε τάξεις Προσχολικής Αγωγής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, επισκέφθηκαν τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και συνομίλησαν με εκπαιδευτικούς, μαθητές και εκπροσώπους από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Επιπλέον, αξιολόγησαν τις  μέχρι στιγμής δράσεις  και τα  παραγόμενα παραδοτέα κάθε χώρας ξεχωριστά και του προγράμματος συνολικά, προέβησαν σε βελτιώσεις και αποφάσισαν τα επόμενα βήματα για την επίτευξη των αρχικών στόχων.

Το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς της Τουρκίας για την άριστη οργάνωση και τη θερμή φιλοξενία, καθώς και τους εταίρους του έργου για την εξαιρετική συνεργασία.

'

 

 

 
 
Η Προκήρυξη για διαγωνισμό ΑΣΕΠ: 548 θέσεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Τετ, 22 Νοέ 2017 19:07:22

Γραπτός Διαγωνισμός για συνολικά πεντακόσιες σαράντα οκτώ θέσεις τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Οι θέσεις αφορούν τακτικό προσωπικό Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και οι κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να πάρουν μέρος είναι όσοι έχουν πτυχίο Νομικής, Διοικητικά - Οικονομικά πτυχία και πτυχίο Στατιστικής.

Τα μαθήματα στα οποία θα διαγωνισθούν οι υποψήφιοι είναι τα εξής:

Για τους Νομικούς Ιδιωτικό Δίκαιο, Δημόσιο Δίκαιο, Δημόσια Οικονομική, Φορολογικό Δίκαιο και Δημόσιο Δίκαιο και Λεκτικές Δεξιότητες. Για τους Οικονομολόγους Λογιστική, Οικονομική, Δημόσιο Δίκαιο, Δημόσια Οικονομική, Φορολογικό Δίκαιο και Δημόσιο Δίκαιο και Λεκτικές Δεξιότητες. Για όσους έχουν πτυχίο Στατιστικής Οικονομική, Στατιστική, Λεκτικές Δεξιότητες.

Τα απαραίτητα πρόσθετα προσόντα είναι γνώση Η/Υ (word, excel, internet) και καλή γνώση Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής γλώσσας. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας.

Το alfavita.gr δημοσιεύει αποκλειστικά την προκηρυξη την οποία μπορείτε να την δείτε εδώ

Επισυνάψεις: 
 
 
Παράταση αιτήσεων στα προγράμματα της 2ης περιόδου επιμόρφωσης Β1 επίπεδου Τ.Π.Ε.
Τετ, 22 Νοέ 2017 19:02:12

Σε συνέχεια της προηγούμενης σχετικής ανακοίνωσης (15/11/2017), λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα προγράμματα της 2ης περιόδου επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε., τα σχετικά αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος μηνυμάτων – αιτημάτων που έχουν συσσωρευθεί στην Υπηρεσία Help Desk και να καταστεί δυνατό όλοι οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

παρατείνεται μέχρι την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 14:00.

Μπορείτε να παρακολουθείτε την εικόνα υποβολής αιτήσεων ΕΔΩ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η υπηρεσία Help Desk της Πράξης θα εξυπηρετήσει κατ’ ελάχιστον τα ηλεκτρονικά μηνύματα - αιτήματα που σχετίζονται με την υποβολή αίτησης επιμόρφωσης (ανάκτηση/ απόδοση/ ενεργοποίηση κωδικών, κλπ), τα οποία θα ληφθούν μέχρι και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017. Επομένως, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να προχωρήσουν άμεσα στις ενέργειες υποβολής αίτησης καθώς, δεν μπορεί να διασφαλιστεί έγκαιρη απόκριση για σχετικά αιτήματα που θα υποβληθούν μετά από την ημερομηνία αυτή.

Τα αποτελέσματα της κλήρωσης των εκπαιδευτικών στα διαθέσιμα προγράμματα θα ανακοινωθούν πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι:

Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής σας, θα βρείτε ΕΔΩ.
Οδηγίες για την διαδικασία απόκτησης κωδικών εισόδου στο Πληροφοριακό Σύστημα http://e-pimorfosi.cti.gr/mis για τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ19/20, προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα, θα βρείτε ΕΔΩ.
Για να υποβάλλετε την αίτηση συμμετοχής σας, πατήστε ΕΔΩ.
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την Επιμόρφωση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. και την παρούσα περίοδο επιμόρφωσης είναι διαθέσιμες ΕΔΩ.
Για τυχόν διευκρινίσεις που θα χρειαστείτε, μπορείτε να ανατρέξετε στις «Συχνές Ερωτήσεις» της παρούσας πύλης http://e-pimorfosi.cti.gr (επιλογή: «Υποστηρικτικές δομές» -> «Συχνές Ερωτήσεις») ή να χρησιμοποιήσετε το «Έντυπο Υποβολής Ερωτήματος» (επιλογή: «Υποστηρικτικές δομές» -> «Help Desk») για να υποβάλετε ηλεκτρονικά το ερώτημά σας στην Υπηρεσία Help Desk της Πράξης.
Η επιμόρφωση Β1 επιπέδου ΤΠΕ, έχει διάρκεια 36 διδακτικές ώρες, συνιστά Εισαγωγική Επιμόρφωση για την Εκπαιδευτική Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. και υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Διδακτική Πράξη (Επιμόρφωση Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε.)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ΕΣΠΑ 2014-2020) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Δικαίωμα συμμετοχής στην επιμόρφωση έχουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης (περιλαμβανομένων των υπηρετούντων αναπληρωτών), καθώς και οι εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης για την εκπαιδευτική αξιοποίηση Τ.Π.Ε. (Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε.) αποτελεί η πιστοποίηση στις βασικές δεξιότητες Τ.Π.Ε. (Α’ επίπεδο Τ.Π.Ε.), με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ19/20, καθώς και τους επιμορφωτές Α’ επιπέδου Τ.Π.Ε. που είναι ενταγμένοι στα σχετικά μητρώα παλαιότερων πράξεων επιμόρφωσης σε βασικές δεξιότητες Τ.Π.Ε..

Κατά την παρούσα 2η περίοδο επιμόρφωσης, σε ένα μέρος του συνόλου των προγραμμάτων εφαρμόζεται το «μεικτό μοντέλο επιμόρφωσης» (δηλαδή θα υλοποιηθούν προγράμματα που θα περιλαμβάνουν κυρίως σύγχρονες εξ αποστάσεως συνεδρίες με χρήση ειδικής πλατφόρμας σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαχείρισης εικονικής τάξης, καθώς και κατά περίπτωση, μικρό αριθμό δια ζώσης συνεδριών στο Κ.Σ.Ε.), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής και σε εκπαιδευτικούς που δεν είχαν προηγουμένως πρόσβαση στην επιμόρφωση (πχ. από νησιωτικές περιοχές, περιοχές με έλλειψη επιμορφωτών), καθώς δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθούν στον τόπο τους προγράμματα με το «παραδοσιακό μοντέλο» (αποκλειστικά δια ζώσης επιμορφωτικές συνεδρίες).

 
 
Βήμα βήμα πως να κάνετε αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα
Τετ, 22 Νοέ 2017 18:56:12

Στην τελική ευθεία για το κοινωνιικό μέρισμα που για το οποίο καλούνται οι πολίτες να καταθέσουν αιτήσεις. Οι δικαιούχοι μετρούν αντίστροφα καθώς  σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το ποσό που τους αναλογεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος ανέρχονται σε 1.459.834, ενώ το μέσο ύψος του μερίσματος εκτιμάται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 θα γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων για όσους το 2016 είχαν εργασία, αλλά το 2017 έχασαν τη δουλειά τους. Το διάστημα ανεργίας του 2017 θα αφαιρεθεί από τα εισοδήματα του 2016 και έτσι θα αποδοθεί αναλογικό κοινωνικό μέρισμα στους ανέργους.

Ωστόσο, εάν ο άνεργος μένει με τους γονείς του, τότε θεωρείται φιλοξενούμενος και το μέρισμα θα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr και στο gsis.grη οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για το κοινωνικό μέρισμα του 2017. Για την υποβολή αίτησης χρειάζονται ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός του κινητού, το e-mail και το ΙBAN του δικαιούχου.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων, όλα τα υπόλοιπα συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα. Οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να μπουν στην ίδια πλατφόρμα και δηλώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους, ώστε να υπολογιστεί το σύνολο του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος για το 2017 αναμένεται να πιστωθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού, προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Βήμα βήμα η διαδικασία για την αίτηση

1) Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στις παραπάνω ηλεκτρονικές παλτφόρμες χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis.

2) Η φόρμα θα είναι προσυμπληρωμένη με το φορολογητέο εισόδημα του 2016. Ο ενδιαφερόμενος θα συμπληρώνει έγκυρο αριθμό IBAN, τον ΑΜΚΑ, το mail και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου για να του αποσταλεί η σχετική ειδοποίηση.

Για ζητήματα σχετικά με το τεκμαρτό εισόδημα, τους ανέργους και τους φιλοξενούμενους η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει διευκρινίσει τα εξής:
Όσοι είχαν εισοδήματα το 2016 αλλά ήταν άνεργοι το 2017 θα λάβουν το μέρισμα, καθώς θα τους αφαιρεθεί αντίστοιχο ποσοστό από το εισόδημα του 2016, ανάλογα με τους μήνες που ήταν άνεργοι.

Το τεκμαρτό εισόδημα είναι εκείνο βάσει του οποίου θα κριθεί αν θα ληφθεί από κάποιον το κοινωνικό μέρισμα και το ύψος αυτού. Με τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος θα δοθεί μικρότερο μέρισμα σε κάποιες ομάδες φορολογούμενων, ενώ δεν υπάρχει μέχρι τώρα σχεδιασμός για να αλλάξει αυτό.

Οι φιλοξενούμενοι είναι δηλωμένοι στην πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος. Αν ωστόσο απαιτηθεί θα ειδοποιηθεί ο φιλοξενούμενος ώστε να μπει στο Taxis και να δηλώσει ότι συναινεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του.

Τέλος, να σημειωθεί πως δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει με κατόχους οχημάτων που επιβαρύνονται με φόρο πολυτελείας, αλλά πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύτεκνοι.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το εισόδημα του εκάστοτε νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει:
Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα
Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Τα περιουσιακά κριτήρια

Παράλληλα, βάσει του νέου νόμου, θεσπίζονται και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται ως εξής:
Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.

Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.

Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

 

 
 
Στον Άρειο Πάγο το πόρισμα-κόλαφος για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Τετ, 22 Νοέ 2017 18:29:18

Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, απέστειλε σήμερα ο υπουργός Παιδείας το πόρισμα των επιθεωρητών - ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για την περίοδο 2011-2017 καθώς και τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος που του έχουν κοινοποιηθεί.

Παράλληλα ο Κώστας Γαβρόγλου έδωσε εντολή στον γ.γ. του υπουργείου, Γιώργο Αγγελόπουλο, να διενεργήσει τον προβλεπόμενο εκ του νόμου διοικητικό έλεγχο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Το θέμα ανέδειξε χθες και σήμερα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.» υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση - κόλαφος του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης περιλαμβάνει ευρήματα που αφορούν την περίοδο 2011-2017, από τότε δηλαδή που υπήρχε το ΕΙΝ το οποίο, το 2013, αντικαταστάθηκε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. 

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι υπεύθυνο για τις υπηρεσίες φύλαξης, καθαρισμού, σίτισης, τις τεχνικές υπηρεσίες και πολλές κεντρικές υπηρεσίες σε δεκάδες δομές όπως φοιτητικές εστίες, ΙΕΚ, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και όλες τις δομές που εντάσσονται στη Διά Βίου Μάθηση. Στην ευθύνη του υπάγεται και το πρόγραμμα Erasmus+, Κοινοτικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση, κατάρτιση και τον αθλητισμό φοιτητών. Τα κονδύλια που διαχειρίζεται; Γύρω στα 100 εκατ. τον χρόνο! Τα 60 αποτελούν δημόσια χρηματοδότηση.

Οι ελεγκτές μεταξύ άλλων διαπίστωσαν: απουσία τακτικού διαχειριστικού ελέγχου, παράλειψη απογραφής, μη σύννομες διαδικασίες προμήθειας υψηλών κονδυλίων ειδών τροφοδοσίας με απευθείας αναθέσεις, πλημμεληματική άσκηση εποπτικού ελέγχου επί των εστιών κ.ά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», το υπουργείο Παιδείας μελετά τη λύση της δραματικής συρρίκνωσης του πεδίου ευθύνης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Το υπό επεξεργασία σχέδιο αποψίλωσης των αρμοδιοτήτων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που ήδη έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στους διαδρόμους και τα γραφεία του ιδρύματος, ουσιαστικά αφορά τη διάλυση του φορέα, αλλά όχι του «πακέτου» υπηρεσιών που προσέφερε αφού, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μελετάται να μεταβιβαστεί, είτε ως έχει είτε κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης.

Σύμφωνα με την τρέχουσα αυτή εκδοχή, προβλέπεται να μείνει στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ μόνο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 
 
Από τον Άρειο Πάγο θα εξεταστούν τα πεπραχθέντα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Τετ, 22 Νοέ 2017 18:06:43

Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, απέστειλε σήμερα ο υπουργός Παιδείας το πόρισμα των επιθεωρητών - ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για την περίοδο 2011-2017 καθώς και τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος που του έχουν κοινοποιηθεί.

Παράλληλα ο Κώστας Γαβρόγλου έδωσε εντολή στον γ.γ. του υπουργείου, Γιώργο Αγγελόπουλο, να διενεργήσει τον προβλεπόμενο εκ του νόμου διοικητικό έλεγχο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Το θέμα ανέδειξε χθες και σήμερα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.» υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση - κόλαφος του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης περιλαμβάνει ευρήματα που αφορούν την περίοδο 2011-2017, από τότε δηλαδή που υπήρχε το ΕΙΝ το οποίο, το 2013, αντικαταστάθηκε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. 

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι υπεύθυνο για τις υπηρεσίες φύλαξης, καθαρισμού, σίτισης, τις τεχνικές υπηρεσίες και πολλές κεντρικές υπηρεσίες σε δεκάδες δομές όπως φοιτητικές εστίες, ΙΕΚ, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και όλες τις δομές που εντάσσονται στη Διά Βίου Μάθηση. Στην ευθύνη του υπάγεται και το πρόγραμμα Erasmus+, Κοινοτικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση, κατάρτιση και τον αθλητισμό φοιτητών. Τα κονδύλια που διαχειρίζεται; Γύρω στα 100 εκατ. τον χρόνο! Τα 60 αποτελούν δημόσια χρηματοδότηση.

Οι ελεγκτές μεταξύ άλλων διαπίστωσαν: απουσία τακτικού διαχειριστικού ελέγχου, παράλειψη απογραφής, μη σύννομες διαδικασίες προμήθειας υψηλών κονδυλίων ειδών τροφοδοσίας με απευθείας αναθέσεις, πλημμεληματική άσκηση εποπτικού ελέγχου επί των εστιών κ.ά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», το υπουργείο Παιδείας μελετά τη λύση της δραματικής συρρίκνωσης του πεδίου ευθύνης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Το υπό επεξεργασία σχέδιο αποψίλωσης των αρμοδιοτήτων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που ήδη έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στους διαδρόμους και τα γραφεία του ιδρύματος, ουσιαστικά αφορά τη διάλυση του φορέα, αλλά όχι του «πακέτου» υπηρεσιών που προσέφερε αφού, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μελετάται να μεταβιβαστεί, είτε ως έχει είτε κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης.

Σύμφωνα με την τρέχουσα αυτή εκδοχή, προβλέπεται να μείνει στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ μόνο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+.

Πηγή: efsyn

 
 
Εισαγγελική παρέμβαση για το ρέμα Δενδροποτάμου
Τετ, 22 Νοέ 2017 17:53:57

Ο κ. Κυρίζογλου, σε επιστολή του προς το υπουργείο Υποδομών, προειδοποιεί για κινδύνους πλημμυρών στη δυτική πλευρά της πόλης.

Με έγγραφη εντολή προς την αρμόδια εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας από το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος ή άλλες αξιόποινες πράξεις.

Ο εισαγγελέας ζητεί να διερευνηθεί εάν υπάρχουν παραλείψεις που συνδέονται με την πρόκληση φθορών σε στηθαία και αγωγούς υδάτων, εάν υπάρχουν συνθήκες υποβάθμισης του περιβάλλοντος με επιπτώσεις στον άνθρωπο και την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας ή εάν έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ανασφάλειας για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή ανθρώπων από ελλιπή καθαρισμό ρεμάτων, χειμάρρων ή πλημμελή διαχείρισή τους.

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην εισαγγελική παραγγελία επισημαίνεται η ανάγκη να γίνει αυτοψία από τους διενεργούντες την έρευνα στην περιοχή του επίμαχου ρέματος και να ληφθεί μαρτυρική κατάθεση από τον αρμόδιο δήμαρχο.

 
 
Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος Πειραιά ο Β.Μαρινάκης
Τετ, 22 Νοέ 2017 17:46:23

Παραιτήθηκε από μέλος του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», Βαγγέλης Μαρινάκης, λόγω της γνωστής δικαστικής υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην οποία είναι κατηγορούμενος.

Ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση, ζήτησε και έλαβε τον λόγο κατά την έναρξη της συνεδρίασης και εξέθεσε στο Σώμα τους λόγους της παραίτησής του. Έκανε λόγο για στοχοποίηση και πόλεμο λάσπης σε βάρος του, τόνισε ότι δεν πρόκειται να τον κάνουν να λυγίσει, ενώ υπογράμμισε ότι η παράταξη της νυν δημοτικής Αρχής «Πειραιάς Νικητής» κτίζει την επόμενη ημέρα της πόλης, «χωρίς δογματισμούς» και «ήρθε για να μείνει πολλά χρόνια».

Ο κ. Μαρινάκης έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη, επαναλαμβάνοντας «η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν, ο άνθρωπος δεν αντέχει».

 
 
ΟΛΜΕ - ΑΔΕΔΥ: Για την αντικατάσταση "χάρτινων" με ηλεκτρονικές κάρτες απεριορίστων διαδρομών
Τετ, 22 Νοέ 2017 17:46:02

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ «ΧΑΡΤΙΝΩΝ» ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΟΑΣΑ
Συνάδελφισσες συνάδελφοι,
Ύστερα από συνεννόηση με τον ΟΑΣΑ επιβάλλεται, στο αμέσως επόμενο διάστημα, να προβούμε στις παρακάτω ενέργειες για να αντικαταστήσουμε με ηλεκτρονικές κάρτες, όλες τις χάρτινες κάρτες των απεριορίστων διαδρομών που έχουν εκδοθεί με έκπτωση, όπως προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τον ΟΑΣΑ.
Η διαδικασία της αντικατάστασης θα γίνει ως εξής:
ΟΛΟΙ οι κάτοχοι των προαναφερόμενων καρτών οφείλουν να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
Α) Να συγκεντρώσουν τα παρακάτω στοιχεία:
1. Φωτοτυπία της υπάρχουσας κάρτας.
2. Πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου ή ταυτότητας.
3. Εκτύπωση του εντύπου Προσωποποίησης με QR Code από το Athens Card1 . (Δηλαδή, οι κάτοχοι χάρτινης κάρτας θα επισκεφτούν το site www.athenacard.gr και αφού συμπληρώσουν τα στοιχεία που ζητούνται: όνομα, επώνυμο, ΑΜΚΑ
, μήνα και χρόνο γέννησης καθώς και έναν προσωπικό οκταψήφιο κωδικό -που θα πρέπει να τον θυμάται μόνον ο κάθε κάτοχος του ώστε, σε περίπτωση απώλειας της κάρτας, να γίνει, χωρίς καμιά επιβάρυνση, η αντικατάστασή της- θα εκτυπώσουν το έντυπο Προσωποποίησης).
Β) Όλα αυτά τα στοιχεία, θα πρέπει να τα παραλάβει ο υπεύθυνος κάθε συλλόγου ή σωματείου ο οποίος, αφού τα συγκεντρώσει, θα περάσει από τα γραφεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (Φιλελλήνων και Ψύλλα 2) και θα τα δώσει, μαζί και με τη συγκεντρωτική λίστα των ονομάτων κατόχων καρτών του συλλόγου του, όπου δίπλα σε κάθε όνομα θα αναγράφεται και η ημερομηνία λήξης της κάθε κάρτας αυτής της λίστας. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα του χορηγήσει βεβαίωση. Με αυτή τη βεβαίωση και τη λίστα του θα μεταβεί στον ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15). Εκεί θα παραδώσει όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία και θα τον ενημερώσουν πότε θα παραλάβει τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές κάρτες που θα ισχύουν μέχρι τη λήξη τους, όπως αυτή η λήξη έχει καθοριστεί στις αντικαθιστάμενες χάρτινες.
Για την παραλαβή αυτών των καρτών θα πρέπει να προσκομίσει και να παραδώσει στον ΟΑΣΑ τις αντίστοιχες χάρτινες.
Επομένως, θα χρειαστεί να ενημερώσει τους δικαιούχους μια μέρα τουλάχιστον πριν την παραλαβή των ηλεκτρονικών καρτών, ώστε να του παραδώσουν όλες τις χάρτινες κάρτες τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ανανεώσεις του χρόνου ισχύος των παραπάνω ηλεκτρονικών πλέον καρτών θα γίνει σε επόμενο διάστημα και για τη διαδικασία για αυτές θα ενημερωθείτε με νέα ανακοίνωση.
Η έκδοση νέων καρτών για όσους δεν κατέχουν χάρτινες και επιθυμούν να πάρουν ηλεκτρονική κάρτα, θα μπορούν, με τα παραπάνω στοιχεία και με βάση την ισχύουσα σύμβαση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., να αγοράσουν την ηλεκτρονική κάρτα.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

 
 
Στη δημοσιότητα στοιχεία για τη μίσθωση ακινήτων που ανήκουν στο ΑΠΘ, μετά από εισαγγελική έρευνα
Τετ, 22 Νοέ 2017 17:40:56

Τους όρους της μίσθωσης τεσσάρων διαμερισμάτων σε ακίνητο επί της Λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου 29 (στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης), τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του μέσω κληροδοτήματος, έδωσε στη δημοσιότητα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έπειτα από την προκαταρκτική έρευνα, που διέταξε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης, στο πλαίσιο της διερεύνησης μηνυτήριας αναφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά τέσσερα διαμερίσματα, 200 τετραγωνικών μέτρων το καθένα, τα οποία κληροδότησε στο ΑΠΘ ο Δημήτρης Τσιακμακόπουλος. Σε μηνυτήρια αναφορά, που υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Διαφθοράς από ιδιοκτήτη άλλου διαμερίσματος στην ίδια οικοδομή, σημειώνεται ότι κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος, η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποδέχθηκε πρόταση της Επιτροπής Διαχείρισης Κληροδοτημάτων του Ιδρύματος, να αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα διαμερίσματα μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης διάρκειας 35 ετών. Αναφέρεται, δε, πως το ποσό που συμφωνήθηκε να εισπράττει το Πανεπιστήμιο ως μηνιαίο μίσθωμα, ανέρχεται σε μόλις 200 ευρώ, ενώ -πάντα σύμφωνα με την αναφορά- δικηγόρος της Θεσσαλονίκης πρότεινε στο ΑΠΘ να μισθώσει ένα από τα διαμερίσματα έναντι 800 ευρώ και να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση του μισθίου, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε.

Σε ανακοίνωση του ΑΠΘ, που υπογράφει ο αντιπρύτανης Οικονομικών Νίκος Βαρσακέλης, το ίδρυμα τονίζει πως «επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του για τη διαφύλαξη του κύρους του», κάνοντας λόγο για παρουσίαση «ψευδών στοιχείων», μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο και σε ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

«Το ΑΠΘ, προκειμένου να αξιοποιήσει και να αναβαθμίσει τα περιουσιακά του στοιχεία, προχώρησε, ύστερα από σχετικές αποφάσεις της Συγκλήτου, σε δημόσιους ανοικτούς διαγωνισμούς μακροχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων του, που είχαν υποστεί σημαντική φθορά λόγω παλαιότητάς τους και παρέμεναν ανεκμετάλλευτα επί πολλά έτη, καθώς έχρηζαν ριζικής ανακαίνισης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Τηρώντας το γράμμα του νόμου και ύστερα από έγγραφη έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, διενεργήθηκε ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για την μακροχρόνια μίσθωση των εν λόγω ακινήτων- διαμερισμάτων με μηνιαίο μίσθωμα και με την υποχρέωση του αναδόχου για τη ριζική ανακατασκευή τους με αποκλειστική ευθύνη και δαπάνες του», υπογραμμίζεται, με τη διευκρίνιση ότι το κόστος των εργασιών ανακαίνισης ήταν υψηλότερο των 50.000 ευρώ ανά διαμέρισμα, «ποσό που ήταν αδύνατον να διαθέσει το ΑΠΘ». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παραθέτει το ΑΠΘ, ανάδοχος στον διαγωνισμό αναδείχθηκε εταιρεία με επενδυτικό σχέδιο ανακαίνισης ύψους περίπου 515.000 ευρώ και μηνιαίο μίσθωμα για το σύνολο των διαμερισμάτων, για 35 έτη. «Ο ανάδοχος προσέφερε μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο δεν ανέρχεται στα 200 ευρώ (800 ευρώ για το σύνολο των διαμερισμάτων) για 35 έτη, όπως ψευδώς καταγγέλλεται και δημοσιεύεται, αλλά μόνο για το πρώτο έτος, το οποίο μίσθωμα στη συνέχεια αυξάνεται κλιμακωτά», διευκρινίζεται, με την επισήμανση ότι «το συνολικό τίμημα της συγκεκριμένης μίσθωσης μαζί με τις συμφωνημένες αναπροσαρμογές του μισθώματος και τις δαπάνες για την ανακατασκευή - ανακαίνιση των διαμερισμάτων ξεπερνάει τα 900.000 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς, που προβάλλονται στη μηνυτήρια αναφορά για την προσφορά, την οποία υπέβαλε ο δικηγόρος, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται: «Στον εν λόγω διαγωνισμό προσήλθε και ο αναφερόμενος στο δημοσίευμα ιδιώτης με προσφορά για το ένα μόνο διαμέρισμα, από τον οποίο ψευδώς αναγράφεται, ότι το ΑΠΘ θα ελάμβανε μηνιαίο μίσθωμα 800 ευρώ, διότι η προσφορά του αφορούσε 15ετή μακροχρόνια μίσθωση για κατοικία (του 4ου ορόφου) με μηνιαίο μίσθωμα 300 ευρώ σταθερό για 100 μήνες (8,5 έτη περίπου), με προϋπολογισμό ανακατασκευής 50.000 ευρώ και στη συνέχεια, δηλαδή μετά τα 8,5 έτη με μηνιαίο μίσθωμα 800 ευρώ. Η μεμονωμένη προσφορά όμως αυτή δεν κρίθηκε συμφέρουσα για το ΑΠΘ, διότι τα υπόλοιπα διαμερίσματα θα παρέμεναν ανεκμετάλλευτα και για το λόγο αυτό προτιμήθηκε η προσφορά της αναδόχου εταιρίας, η οποία περιελάμβανε και τα τέσσερα διαμερίσματα».
 

ΑΠΕ-ΜΠΕ