ΥπΠΔΒΜΘ | e-yliko | sch | Ο καιρός
Δήλωση Προτιμήσεων ΠΥΣΔΕ | home   
Τι είναι το RSS;
Οι Εφημερίδες Σήμερα..

Νέα μέσω Τεχνολογίας RSS rss

 

AlfaVita - Εκπαιδευτικό Ενημερωτικό Δίκτυο - Συνεχής Ροή Ειδήσεων
Παρ, 23 Φεβ 2018 01:50:02
 
 
Η αλήθεια για το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων
Παρ, 23 Φεβ 2018 01:50:02

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»                                                                                

 

ΓΙΑ ΤΟ «ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Μετά τη δημοσίευση της εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προωθεί το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων (ΜΚ), που αφορούν τη μισθολογική αποτίμηση των χρόνων υπηρεσίας κάθε δημοσίου υπαλλήλου, (παρ. 2 του άρθρου 26 του ν. 4354/2015), η κυβέρνηση έστησε ολόκληρο επικοινωνιακό παιχνίδι κάνοντας λόγο για «αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος», «υλοποίηση των δεσμεύσεών της απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους»
  Όπως είναι γνωστό τα ΜΚ των δημοσίων υπαλλήλων πάγωσαν στις 1/7/2011, με το νόμο 4024/2011 (Μητσοτάκη), ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το νόμο 4354/2015, διατήρησε αυτό το καθεστώς και για τη διετία 2016 - 2017, παρακρατώντας ένα μέρος (περίπου 300 ευρώ το χρόνο) από το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.
Ας μην ξεχνάμε επίσης  ότι όλοι μας ως δημόσιοι υπάλληλοι από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, όπως έχουμε ήδη ξαναγράψει, έχουμε χάσει περίπου 6 μισθούς: Δύο μισθούς από την περικοπή 13ου και 14ου μισθού, 1 μισθό από το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης από 1/7/2011, 1 μισθό από την περικοπή όλων των επιδομάτων (πλην οικογενειακού, θέσης και ειδικών συνθηκών), πάνω από 1 μισθό από τη μείωση του αφορολόγητου και 1 μισθό από τα νέα χαράτσια (1% υπέρ ΤΠΔΥ, 2% υπέρ Ταμείου Αλληλεγγύης, 1% έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ ή 2% για πάνω από 20.000 ευρώ). Ολα αυτά μάλιστα χωρίς να υπολογιστούν η αύξηση του ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, συνολικά η φοροληστεία, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης.
ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ
Ένα μισθολογικό κλιμάκιο ισοδυναμεί περίπου με 22 - 25 ευρώ καθαρά κάθε μήνα, ποσό το οποίο ενσωματώνεται στο βασικό μισθό.
Στους εργαζόμενους της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) χορηγείται ένα ΜΚ κάθε 3 χρόνια. Στους υπαλλήλους των κατηγοριών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) όπου ανήκουν και οι εκπαιδευτικοί χορηγείται ένα ΜΚ κάθε 2 χρόνια.
Η κυβέρνηση λοιπόν δεν κάνει καμία χάρη σε κανέναν δημόσιο υπάλληλο με το ξεπάγωμα των Μ.Κ. Απλά εφαρμόζει έναν δικό της νόμο, τη στιγμή που αυτό το ξεπάγωμα απορρέει από τις ίδιες τις διατάξεις του άρθρου 26 του μισθολογίου - φτωχολογίου για το Δημόσιο (ν. 4354/2015), όπου ρητά ορίζεται ότι η 31η/12/2017 είναι η τελευταία μέρα αναστολής της μισθολογικής εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων.
 Με τις διατάξεις του ίδιου άρθρου ξεκαθαρίζεται επίσης ότι δεν προσμετράται ο εργασιακός χρόνος της διετίας 2016 - 2017 στη μισθολογική ωρίμανση. Αυτό το χρονικό διάστημα (όπως και το προηγούμενο από 1/7/2011, οπότε και πάγωσαν τα ΜΚ) πάει χαμένο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ετσι, με το ξεπάγωμα από 1/1/2018 κάθε υπάλληλος ουσιαστικά ξαναρχίζει από το μηδέν. Του αναγνωρίζεται μόνο ο όποιος πλεονάζων χρόνος προέκυπτε από την κατάταξή του σε κλιμάκιο από τις 31/12/2015, μέρα εφαρμογής του μισθολογίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (ν. 4354/2015).
 Για παράδειγμα, αν στις 31/12/2015 ένας υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ είχε καταταγεί στο ΜΚ 4 και «περίσσευαν» 3 μήνες (πλεονάζων χρόνος), αυτό σημαίνει ότι θα συμπληρώσει την απαιτούμενη διετία και θα πάρει το επόμενο ΜΚ (5) την 1/10/2019. Σίγουρα δεν θα το πάρει την 1/1/2018, όπως αφήνεται να εννοηθεί... Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα δει καμία αύξηση στους μισθούς από 1/1/2018, ενώ αρκετοί έχουν ήδη υποστεί και μειώσεις.
Μόνο δύο πολύ μικρές κατηγορίες υπαλλήλων θα δουν μια ορισμένη αύξηση αποδοχών από την ενεργοποίηση της μισθολογικής εξέλιξης: α) Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι απέκτησαν τίτλο σπουδών (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό) μέσα στη διετία 2016 - 2017, υπό την ταυτόχρονη προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν «προσωπική διαφορά» και β) όσοι νεοδιόριστοι!!! (Αλήθεια υπάρχουν; Και πόσοι είναι αυτοί;) έκαναν αίτηση αναγνώρισης προϋπηρεσίας στο Δημόσιο μέσα στη διετία 2016 - 2017, όταν τα κλιμάκια ήταν παγωμένα.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ»
 Η «προσωπική διαφορά» είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο μπήκε πλαφόν 25% στις μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο: Αν π.χ. ο μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου μειώθηκε με την ενταξή του στο νέο μισθολόγιο κατά 32%, αυτή η υπερβάλλουσα μείωση ύψους 7% πάνω από το 25% επιστρέφεται στον υπάλληλο ως «προσωπική διαφορά». Στην περίπτωση υπαλλήλων που λαμβάνουν «προσωπική διαφορά», το ξεπάγωμα των ΜΚ οδηγεί σε μειώσεις, καθώς η χορήγηση του ΜΚ γίνεται σε βάρος της «προσωπικής διαφοράς» (δηλαδή ανεβαίνει ο βασικός μισθός και μειώνεται ισόποσα η «προσωπική διαφορά»), ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι κρατήσεις. Δηλαδή οι μεικτές αποδοχές μένουν ίδιες αλλά οι καθαρές μειώνονται!
Για τέτοιες αυξήσεις έχει το θράσος να μιλάει η κυβέρνηση...
 ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
Ο Σύλλογος μας μαζί με άλλες Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου που συσπειρώνονται  στο ΠΑΜΕ, πολύ πριν τη δημοσίευση της εγκυκλίου, πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών με αίτημα αιχμής το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, σε συνδυασμό με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την προσμέτρηση της διετίας 2016 - 2017 στη μισθολογική ωρίμανση, τη χορήγηση ΜΚ κάθε δύο χρόνια και για τις κατηγορίες ΥΕ - ΔΕ, κανέναν συμψηφισμό της «προσωπικής διαφοράς» με τα ΜΚ, την πλήρη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός Δημοσίου, την αυτόματη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας και στους συμβασιούχους συναδέλφους κ.ά.
Ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται στο επίκεντρο γιατί είναι  αγώνας για την ίδια μας την επιβίωση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ                ΝΤΙΑΝΑ ΛΙΑΚΟΥ

 

 
 
Το ΣτΕ ενέκρινε την επένδυση στο Ελληνικό
Παρ, 23 Φεβ 2018 01:25:05

Νόμιμο κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος δεν προσκρούει στο Σύνταγμα, έκανε ωστόσο παρατηρήσεις νομοτεχνικού περιεχομένου υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά όλες οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και νομοθετικές προβλέψεις.

Αναφορικά με τους προβλεπόμενους ουρανοξύστες που πρόκειται να κατασκευαστούν, οι δικαστές επισήμαναν ότι «οι παρεκκλίσεις από τις πάγιες πολεοδομικές διατάξεις ως προς τους όρους δόμησης και τη δυνατότητα κατασκευής υψηλών κτιρίων, δικαιολογούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος («έντονου» κατά τη διατύπωση του νόμου 4062/2012)».

Όπως αναφέρουν, το δημόσιο συμφέρον «συνίσταται στη δημιουργία μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς, στην κατασκευή και συντήρηση μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής στην Αττική και στην ίδρυση μητροπολιτικού πόλου ανάπτυξης στην περιοχή, με πολλαπλούς ειδικότερους στόχους που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας, στην καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση του δημοσίου χρέους, την ανάδειξη της Αθήνας σε πολιτιστική μητρόπολη, σε τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας, σε σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας κ.ά.».

Κατά συνέπεια, «μπορεί να επιτρέπεται η κατασκευή πολύ υψηλών κτιρίων ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης ή άλλων υψηλών κτιρίων πρωτότυπης αστικής ανάπτυξης ή και ειδικού κτιρίου εντός του μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής».

«Με την ανέγερση υψηλών κτιρίων βελτιώνεται η ποιότητα ζωής λόγω της μείωσης της κάλυψης, της αύξησης ελεύθερου χώρου και πρασίνου και τη βελτίωση του φωτισμού και ηλιασμού» και κατά συνέπεια είναι νόμιμες οι σχετικές διατάξεις του σχεδίου διατάγματος. Εξάλλου, νόμιμες είναι και οι προβλεπόμενες «ήπιες επεμβάσεις στην ακτή, η αναβάθμιση της παραλίας και η δυνατότητα κατασκευής ενυδρείου, σε συνδυασμό άλλωστε και με την ευρύτερη ανάπλαση του φαληρικού όρμου που έχει εγκριθεί», αναφέρεται επίσης στη γνωμοδότηση, η οποία σημειώνει και τα εξής:

    Υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται το ποσοστό της μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης στο σύνολο του ακινήτου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ανά περιοχές και οι λοιποί όροι που προβλέπει για τα πολεοδομικά μεγέθη και τους περιορισμούς δόμησης ο ν. 4062/2012, ο καθορισμός των επιμέρους ζωνών, ο τρόπος κατανομής των συντελεστών δόμησης εντός των περιοχών και ζωνών και η εν γένει διαμόρφωση των πολεοδομικών μεγεθών στις ίδιες περιοχές και ζώνες ανήκει στην ευχέρεια του κανονιστικού νομοθέτη.

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική κληρονομία (αρχαία- άρθρο 7 ΠΔ) οι οποίοι είναι επισκέψιμοι, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία, προηγούνται της ενάρξεως οποιουδήποτε τεχνικού έργου και ολοκληρώνονται εντός ευλόγου χρόνου με γνώμονα την έγκαιρη υλοποίηση του έργου».

Τέλος, αναφέρεται ότι παρά το υπέρμετρο ύψος ορισμένων κτιρίων (ουρανοξύστες) που προβλέπεται να κατασκευαστούν, με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, επιδιώκεται, επαρκώς, η προστασία των αρχαιοτήτων και μνημείων και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς διασφαλίζεται πλήρως με το εν λόγω σχέδιο διατάγματος.

 
 
Αλλαγές στη διάταξη για την ενοποίηση των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών
Παρ, 23 Φεβ 2018 01:08:11

Σχετικά με τη διάταξη για την ενοποίηση των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που ψηφίζεται τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή τα εξής:

"Για ορισμένες παρατηρήσεις που έγιναν σχετικά με την ενοποίηση των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών, που υλοποιούνται με το άρθρο 29. Ακούσαμε πολύ προσεκτικά πάρα πολλές από αυτές τις παρατηρήσεις, παρότι ήδη έχουμε ενσωματώσει πολλές από αυτές που έγιναν στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης τους προηγούμενους μήνες. Νομίζουμε ότι υπάρχουν μία - δύο ακόμα περιπτώσεις, που μπορούμε με νομοτεχνική βελτίωση να τις παρουσιάσουμε στην Ολομέλεια.
Αυτές είναι οι εξής, το λέω από τώρα για να μην υπάρχει ανησυχία. Η μια είναι η περίπτωση που αφορά τον Τομέα του Φυσικού Περιβάλλοντος, τους  Δασολόγους, τους Δασοπόνους και τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος, οι οποίοι, ως ξεχωριστή ειδικότητα, θα ενταχθούν στον κλάδο Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, όπως θα ονομαστεί.
Επίσης, αναφορικά με την παρατήρηση που έγινε, σχετικά με τους Ραδιοηλεκτρολόγους, από τον Εισηγητή της Ένωσης Κεντρώων, είναι βάσιμο το αίτημα για όσους από αυτούς τους συναδέλφους επιλέξουν την ένταξή τους στον κλάδο των Φυσικών να μην υπάρξει εξ αυτού του λόγου υπεραριθμία σε εκπαιδευτικούς Φυσικούς και αυτή η πρόβλεψη θα υπάρξει στη νομοτεχνική βελτίωση που θα φέρουμε".

 
 
ΟΛΜΕ: Συλλαλητήρια σε Αθήνα (στις 13.00 στο Υπουργείο Παιδείας) και Θεσσαλονίκη
Παρ, 23 Φεβ 2018 00:57:53

Ο.Λ.Μ.Ε.                        
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
www.olme.gr    
email: olme@otenet.gr                    Αθήνα, 22/02/2018

 

ΚΗΡΥΞΗ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/3/2018

Συνάδελφοι.
Όπως γνωρίζετε στις 2 Μαρτίου 2018 το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε Αθήνα (στις 13.00 στο Υπουργείο Παιδείας) και Θεσσαλονίκη (στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου) για να απαιτήσουμε μαζικούς, μόνιμους διορισμούς.
Για το λόγο αυτό το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκήρυξε στάση εργασίας από τις 11.00 π.μ. έως τις 14.00 και κάλεσε τις ΕΛΜΕ να καλύψουν το υπόλοιπο το ωραρίου.
Διευκρινίζουμε ότι η στάση εργασίας αφορά και τα σχολεία που λειτουργούν σε απογευματινή ή εσπερινή βάρδια. Συγκεκριμένα το ΔΣ της ΟΛΜΕ κηρύσσει στάση εργασίας από τις 14.00 έως τις 17.00 για τα απογευματινά και από τις 18.00 έως τις 21.00 για τα εσπερινά. Ταυτόχρονα καλεί τις ΕΛΜΕ να καλύψουν με αντίστοιχη στάση εργασίας το υπόλοιπο του ωραρίου των απογευματινών και των εσπερινών σχολείων. 

 
 
Ο καιρός σήμερα Παρασκευή
Παρ, 23 Φεβ 2018 00:44:56

Τοπικές βροχές αναμένονται σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με την αναλυτική πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα αναμένονται βροχές στα ανατολικά ενώ από το βράδυ περιμένουμε και στο Ιόνιο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις στα πελάγη έως 6 μποφόρ ενισχυόμενοι στο Ιόνιο από το βράδυ.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ για σήμερα Παρασκευή:

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι και το απόγευμα στα βόρεια.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: ανατολικοί 3 με 4 και στα νοτιά σταδιακά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις αυξημένες με τοπικές βροχές στη δυτική Μακεδονία.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και τη νύχτα στο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 μποφόρ ενισχυόμενοι από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις στα νοτιά 3 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις αυξημένες κυρίως στην Κρήτη οπού θα σημειωθούν τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: ανατολικοί 3 με 4 και στα νοτιά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νοτιά.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νοτιά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

 

 
 
Γυαλιά χωρίς προπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ
Παρ, 23 Φεβ 2018 00:37:36

Από τις 14 Φεβρουαρίου εγκρίθηκαν οι συμβάσεις μεταξύ ΕΟΠΥΥ και καταστημάτων οπτικών ειδών ώστε οι ασφαλισμένοι να μην χρειάζεται να προπληρώνουν τα γυαλιά τους.

Οι ασφαλισμένοι με βάση τη σύμβαση με τα καταστήματα οπτικών ειδών και του ΕΟΠΥΥ πλέον δεν απαιτείται να προπληρώνουν για την αγορά γυαλιών και οπτικών ειδών.

Οι νέες συμβάσεις αφορούν καταστήματα οπτικών που δραστηριοποιούνται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Σέρρες, ενώ σταδιακά αναμένεται να δημιουργηθεί πανελλαδικό δίκτυο συμβεβλημένων παρόχων.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για την ένταξη των οπτικών καταστημάτων στο δίκτυο, η έγκαιρη όμως εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι σημαντική τόσο για την άμεση ένταξη στο δίκτυο όσο και για την εξυπηρέτηση των Πολιτών.

Τα συμβεβλημένα καταστήματα τις επόμενες ημέρες θα φέρουν ειδική σήμανση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που θα πιστοποιεί ότι πρόκειται για συμβεβλημένους παρόχους.

 

 
 
TripAdvisor: Μία ελληνική παραλία στις καλύτερες του κόσμου
Παρ, 23 Φεβ 2018 00:23:37

Ο ταξιδιωτικός ιστότοπος TripAdvisor δημοσίευσε τη λίστα του με τις κορυφαίες παραλίες του κόσμου, βάσει των προτιμήσεων των χρηστών του, ανάμεσα στις οποίες φιγουράρει και το Ελαφονήσι, κοντά στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης.

Παράλληλα, τρεις ελληνικές παραλίες συγκαταλέγονται στις πιο όμορφες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο. Πέρα από το Ελαφονήσι, στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται η Λιμνοθάλασσα του Μπάλου στον Κίσσαμο Χανίων και ο Σίμος, στην Ελαφόνησο.

Κατά την αμερικανική ιστοσελίδα, μέσα από την οποία οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τους προορισμούς που επισκέπτονται, το Ελαφονήσι -το οποίο χαρακτηρίζεται παράδεισος με γαλάζια νερά και ροζ άμμο- αποτελεί την 11η  καλύτερη παραλία του κόσμου.

Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης παγκοσμίως βρίσκεται η παραλία Grace Bay, στις νήσους Τουρκ και Κάικος.

Αναλυτικά, η πρώτη ενδεκάδα των κορυφαίων παραλιών του κόσμου, σύμφωνα με τις επιλογές των χρηστών του TripAdvisor για το 2018, έχει ως εξής:

    Grace Bay, Προβιντενσιάλες, Νήσοι Τουρκ και Κάικος
    Baia do Sancho, Φερνάντο ντε Νορόνια, Βραζιλία
    Varadero Beach, Κούβα
    Eagle Beach, Παλμ/Ιγκλ Μπιτς, Αρούμπα
    Seven Mile Beach, Γκραντ Κέιμαν, Καραϊβική
    La Concha Beach, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
    Clearwater Beach, Φλόριντα, ΗΠΑ
    Seven Mile Beach, Νεγκρίλ, Τζαμάικα
    Bavaro Beach, Δομινικανή Δημοκρατία
    Playa Norte, Ίσλα Μουχέρες, Μεξικό
    Ελαφονήσι, Νομός Χανίων, Κρήτη

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το Ελαφονήσι συναντάται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, ενώ στην όγδοη θέση βρίσκεται η Λιμνοθάλασσα του Μπάλου στον Κίσσαμο Χανίων και στην 11η ο Σίμος, στην Ελαφόνησο, νότια του νομού Λακωνίας.

Η πρώτη ενδεκάδα των ομορφότερων παραλιών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις επιλογές των χρηστών του TripAdvisor για το 2018, έχει ως εξής:

    La Concha Beach, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
    Ελαφονήσι, Νομός Χανίων, Κρήτη
    Falesia Beach, Οlhos de Agua, Πορτογαλία
    Πρωταράς, Κύπρος (Fig Tree)
    Bournemouth Beach, Μπόρνμουθ, Ηνωμένο Βασίλειο
    Kleopatra Beach, Αλάνια, Τουρκία
    Spiaggia dei Conigli, Λαμπεντούζα, Ιταλία
    Λιμνοθάλασσα Μπάλου, Κίσσαμος, Κρήτη
    Playa de Ses Illetes, Φορμεντέρα, Ισπανία
    Playa de Las Canteras, Κανάρια Νησιά, Ισπανία
    Σίμος, Ελαφόνησος

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 
 
Μυστηριώδης σπειροειδής δομή ανακαλύφθηκε στο ανδρικό σπέρμα
Παρ, 23 Φεβ 2018 00:18:54

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε μια μέχρι πρότινος άγνωστη σπειροειδή νανοδομή στην ουρά του ανδρικού σπερματοζωαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Το σπερματοζωάριο έχει ολικό μήκος 50 μm και αποτελείται από τρεις μορφολογικά και λειτουργικά διακριτές περιοχές: την κεφαλή, τον αυχένα ή μέσο τμήμα και την ουρά ή μαστίγιο.

Το σπερματοζωάριο χρειάζεται μια πολύ αποτελεσματική ουρά για να μπορεί να «κολυμπήσει» όσο γρηγορότερα γίνεται προς το ωάριο και να προσπαθήσει να το γονιμοποιήσει.

Κάθε ουρά αποτελείται από χιλιάδες δομικά τμήματα, τα σημαντικότερα των οποίων είναι οι τουμπουλίνες που σχηματίζουν μικροσωληνίσκους. Οι τελευταίοι προσκολλώνται σε χιλιάδες κινητικές πρωτεΐνες οι οποίες έλκουν και λυγίζουν τους μικροσωληνίσκους, δίνοντας την δυνατότητα στο σπερματοζωάριο να κινείται.

«Η κίνηση των χιλιάδων κινητικών πρωτεϊνών πρέπει να συντονίζεται λεπτομερώς ώστε να μπορεί το σπέρμα πραγματικά να κινείται», εξηγεί η ερευνήτρια Γιοχανα Χααγκ, από το Τμήμα Χημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, που έλαβε μέρος στη μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν εξονυχιστικά την ουρά του σπερματοζωαρίου μελετώντας δείγματα με την βοήθεια της βραβευμένης με Νόμπελ τεχνικής της κρυοηλεκτρονικής τομογραφίας. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει στον ερευνητή να ψύχει μικροσκοπικές δομές, όπως το σπερματοζωάριο, και μέσα από μια σειρά δισδιάστατων εικόνων μπορούν να συνδυαστούν για να παραχθεί μια λεπτομερέστερη τρισδιάστατη εικόνα. Επιπλέον, αυτή η τεχνική δεν απαιτεί χημικά πρόσθετα που μπορεί να καταστήσουν δυσδιάκριτες τις μικροσκοπικές κυτταρικές δομές.

«Όταν μελετήσαμε τις πρώτες τρισδιάστατες εικόνες του τελικού τμήματος της ουράς του σπερματοζωαρίου, εντοπίσαμε κάτι που δεν είχαμε προσέξει μέχρι πρότινος εντός των μικροσωληνίσκων, μια σπειροειδή νανοδομή που εκτεινόταν από το άκρο του σπερματοζωαρίου και είχε μήκος περίπου το ένα δέκατο της ουράς», λέει η Δρ Χααγκ.

Οι ερευνητές ονόμασαν την ελικοειδή δομή ΤAILS (tail axoneme intra-lumenal spiral, δηλαδή ενδοαυλική σπείρα ουραίου αξονήματος) χωρίς προς το παρόν να είσαι σε θέση να πουν με βεβαιότητα σε τι χρησιμεύει, από τι αποτελείται και ποια η σημασία της.

Σκοπεύουν, όμως, να την μελετήσουν σε βάθος καθώς εικάζουν ότι ενδεχομένως να λειτουργεί ως «φελλός» εντός των μικροσωληνίσκων εμποδίζοντάς τους από το αναπτυχθούν και να συρρικνωθούν όπως θα συνέβαινε υπό φυσιολογικές συνθήκες, και δίνει την δυνατότητα στο σπεραματοζωάριο να διοχετεύσει όλη την ενέργειά του στο να «κολυμπήσει» ταχύτατα προς το ωάριο.

Πηγή: Μαίρη Μπιμπή - health.in.gr

 
 
Νίκος Φίλης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων: Παράκαμψη του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας;
Πεμ, 22 Φεβ 2018 22:12:05

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της 22/2/2018, ο βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αναφέρθηκε σε διάταξη του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , που,  κατά τη γνώμη του, ανοίγει το δρόμο για την παράκαμψη του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας
Στο νομοσχέδιο  για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής και συγκεκριμένα στις Λοιπές Διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση (άρθρο 19 παρ. 1α) αναφέρεται ότι «Οι τίτλοι σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης Διεθνών Οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τούς τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης». Ο Ν. Φίλης ανέφερε ότι η διάταξη αυτή αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος συστήθηκε με συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 27/10/2004 από την Ιταλία, την Κύπρο, την Εσθονία, τη Μολδαβία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Ο εν λόγω οργανισμός από την ίδρυσή του, έχει κατ` επανάληψη απασχολήσει τον τύπο αλλά και τις αρχές για θέματα χρηματοδότησης, καθώς και για τη μεθοδική προσπάθειά του να αναγνωριστεί ως Πανεπιστήμιο. Αυτό, δυστυχώς, φαίνεται να  επιτυγχάνεται με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Η διεθνής συμφωνία δεν κατισχύει του Συντάγματος. Συνεπώς, δεν είναι δυνατό να παρακαμφθεί το Άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος, όπου ρητά προβλέπεται ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση και υπό την εποπτεία του κράτους.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, που διοικείται από τον καθηγητή κ. Σπ. Φλογαΐτη δεν ανταποκρίνεται στη συνταγματική πρόβλεψη και συνεπώς δεν μπορεί να παρέχει τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ισότιμων, μάλιστα, με εκείνους των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ. Άλλωστε και η ιδρυτική του διεθνής συμφωνία, δεν αναφέρει ρητώς ότι ο Οργανισμός ιδρύει σχολές που είναι Ανώτατα Ιδρύματα, αλλά περιλαμβάνει στους σκοπούς του γενικώς «διδακτικές δραστηριότητες».
Είναι αξιοσημείωτο ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, είχε υπαχθεί ως προς την αναγνώριση της ισοτιμίας τίτλων στον ΔΟΑΤΑΠ, κάτι όμως που καταργείται με την προωθούμενη νέα ρύθμιση. Ο Ν. Φίλης διερωτήθη ποια είναι η σκοπιμότητα ή και το παρασκήνιο, ώστε, με ευκολία να αλλάζουν διατάξεις και να μετατρέπεται σε Πανεπιστήμιο ένας οργανισμός που διέπεται από τις αρχές της ιδιωτικής λειτουργίας. Όπως παρατήρησε ο πρώην υπουργός Παιδείας, η ρύθμιση αυτή δημιουργεί προηγούμενο, ώστε, να παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ιδρύονται Ιδιωτικά ΑΕΙ στη χώρα μας ισότιμα με τα δημόσια. Ο Ν. Φίλης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να κρατήσει τη διάταξη για διαβούλευση καθώς μάλιστα δεν επείγει η προώθησή της.
Παρ` όλα αυτά ο υπουργός επέμεινε και το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

 

 

 
 
Κοινή παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών της Βοιωτίας την Τετάρτη
Πεμ, 22 Φεβ 2018 22:09:28

Κοινή παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών της Βοιωτίας (ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28/02/2018.

Η διαμαρτυρία θα λάβει χώρα στο Διοικητήριο, στις 13:30.

Στην κεντρική εικόνα η σχετική αφίσα- κάλεσμα.